dimarts, 26 de novembre del 2013

Cannabàcies

NOM CIENTÍFIC: Humulus lupulus
NOM VULGAR: Llúpol
GÈNERE: Humulus
FAMÍLIA: Cannabàcies
DIVISIÓ/SUBDIVISIÓ: Espermatòfit/ Angiosperm
TIPUS PLANTA: liana
PERIODE FLORAL: juny-setembre
FORMA VITAL: Hemicriptòfit. Planta herbàcia amb les gemmes persistents situades arran de terra.
ALÇADA: 2-5 m
ALTITUD: 0-1500 m
ECOLOGIA: Es troba en indrets humits, prop de la Gavarresa, juntament amb el jonc, la boga i normalment s'enfila pel tronc de pi blanc i altres arbres com el pollancre que puguem trobar a vora la Riera Gavarresa o altres torrents.
OBSERVACIONS:  Disposa de robustes tiges i tricomes que l’ajuden a agafar-se de suport a altres plantes. Disposa de rizoma (arrel subterrània) que li permet emmagatzemar nutrients i rebrota en les èpoques favorables. És una espècie dioica, això significa que té flors femenines i flors masculines que sorgeixen en plantes separades. Les flors femenines són de color verd clar i són emprades com a saboritzant i estabilitzador de la cervesa. Les flors masculines són de color groc verdós. 
Té olis essencials i resines amargues que en el seu conjunt prenen el nom de llupulina. També conté àcids que presenten efecte antibiòtic contra determinats bacteris afavorint l’activitat del llevat en la cervesa. 
A la flor femenina (sense fecundar) hi ha la llupulina, ingredient que aportarà a la cervesa el seu sabor amarg i aromes propis. El llúpol és la causa de l’estimulació de la gana que produeix la cervesa i té propietats també, sedants i relaxants. 
IMATGE: 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada