diumenge, 17 de setembre del 2017

Cianobacteris

Afegim també una curiositat a l'herbari: les cianobactèries o algues blaves, que si bé no estan classificades dins el regne vegetal podem trobar sovint entremig de moltes plantes i segurament captivaran l'atenció de més d'un/a. 

NOM VULGAR: Nostoc
GÈNERE: Nostoc
CARACTERÍSTIQUES: Està inclòs dins el gènere de les cianobactéries o bé algues blau/verdes. El gènere Nostoc està format per moltes espècies (no podem precisar l'espècie d'aquesta per falta de dades en l'observació) però sí que podem descriure el gènere.
ECOLOGIA: La podem trobar directament al sòl, entremig de farigola, sajolida, romaní o entremig de les pedres, ens crida l'atenció especialment quan ha plogut, apareixent en forma de "moc", de textura gelatinosa i de color verd marrosnós. De consistència fina i flexible, quan plou o bé hi ha humitat al sòl s'hidrata i l'estructura esdevé vistosa, quan hi ha sequera, pràcticament és impossible veure-la i llavors apareix de color negrós, com petites taques entremig de pedretes, mates o herbàcies que no ens farien aturar massa per contemplar-la. En català se l'anomena "merda de bruixa". Si l'observéssim al microscopi veuríem que està format per cadenes de cèl·lules, no sent possible observar-les a simple vista. De tant en tant en aquesta seqüència de cèl·lules hi podríem veure una estructura una mica més gran que és l'encarregada de fixar nitrogen directament de l'atmosfera. Això i juntament al fet que és capaç de fer la fotosíntesis, pràcticament ho té tot per ser més que autosuficient!
IMATGE: 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada