diumenge, 24 de novembre del 2013

Anacardiàcies

NOM CIENTÍFIC: Pistacia lentiscus
NOM VULGAR: Llentiscle/Mata de cabrit
GÈNERE: Pistacia
FAMÍLIA: Anacardiàcies
DIVISIÓ/SUBDIVISIÓ: Espermatòfit/ Angiosperm
TIPUS PLANTA: Arbust
PERIODE FLORAL: març-maig
FORMA VITAL: Perenne, macrofaneròfit; (faneròfit; planta generalment llenyosa amb les gemmes persistents situades per sobre els 2 m d'alçada).
ALÇADA: 1-8 m
ALTITUD: 0-1000 m
ECOLOGIA: Es pot veure en llocs secs i solells, ambients de tipus mediterrani i també en zones més seques, formant part, en algunes zones, d’un sotabosc abundant en espècies (en determinades zones). Conviu juntament amb la fuixarda, aladern de fulla estreta...
OBSERVACIONS: Els fruits inicialment són vermells i finalment es tornen de color negre. Creix a tota la zona Mediterrània.
A l'antiguitat el làtex obtingut de la saba de la planta, altrament anomenada màstic, s'usava com a goma de mastegar. Actualment s'empra en aplicacions d’ortodòncia, vernissos, pastisseria, elaboración de licors…
A Grècia s’empra per a preparar un licor anomenat mastika (Mastichato Chiou).
Antigament sembla ser que el fullatge servia per a ornamentar pessebres i els fruits es confitaven com les olives. Actualment es fan servir per a la pastura de porcs, gallines o se n’extreu un oli per a cremar. De la fusta se’n feien escuradents. (J.Monlau i Sala, 1890)
IMATGE: 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada