Situem-nos

Presentació

La motivació per elaborar un herbari del municipi on he nascut i visc, va néixer especialment mentre estudiava Ciències Ambientals i els treballs de camp que fèiem en diverses assignatures. Gràcies a la passió d'alguns professors per aquest món així com les inquietuds naturals de la família i créixer en un entorn rural, m'han facilitat la "immersió" en un món apassionant. Una vegada t'hi llances difícilment en pots sortir i és que la curiositat i l'aprenentatge des del meu punt de vista són claus per entendre la natura i en conseqüència també, el món on vivim i nosaltres mateixos.

Aquest herbari és un recull de les espècies vegetals que s'han pogut identificar dins el municipi d'Oristà i s'ha fet a partir del llibre de la flora manual dels països catalans, també dit "La floreta". 

Actualment hi ha identificades unes 270 espècies entre arbres, arbusts, mates i plantes herbàcies si bé va creixent amb el pas del temps.

Amb la il·lusió que contribueixi a millorar el coneixement i la conservació dels boscos. Perquè amb el coneixement i la informació serem capaços d'entendre el què ens envolta i en conseqüència estimar-ho i protegir-ho. 

El Clima
Oristà s’emmarca dins el clima sec subhumit i el subhumit estrictament, amb una temperatura mitjana anual situada entre els 11ºC i els 13ºC.

L’amplitud tèrmica es situa entre els 19ºC i 20ºC a la part nord-oest  i entre els 17ºC i els 19ºC a mesura que avancem en direcció est.

La precipitació mitjana anual es situa entre els 600 i 750 mm, essent la part nord est del municipi on es registren valors més elevats de precipitació.

A l'hivern s'observen glaçades importants sent freqüents els registres per sota dels 0ºC i també hi ha boira matinal, "La Lluçanesa" present fins a mig matí o a vegades migdia. 

Els estius són calorosos arribant a temperatures de 30ºC a 35ºC i es registren èpoques importants de sequera sobretot el mes de juliol i agost. 


Els usos del sòl
El municipi d’Oristà està format per un mosaic agroforestal on predomina el conreu de secà (majoritàriament a la part nord del municipi). El bosc està cobert en gran part per arbres aciculifolis (pins) i petites clapes de boscos caducifolis. S’observen també, petites bosquines i prats.La geologia del municipi cal situar-la al periode del Cenozoic (Paleogen) i la litologia del sòl està formada bàsicament per roques calcàries, guixos, lutites, gresos i argil·les.  

Font consultada: Institut Cartogràfic de Catalunya

2 comentaris:

 1. Por si fuera de interés para usted o sus lectores, tengo publicado plantararboles.blogspot.com y yofrenoelcambioclimatico.blogspot.com
  El primero es un manual sencillo para reforestar, casi sobre la marcha, sembrando las semillas que producen los árboles autóctonos de nuestra región.
  Salud, José Luis Sáez Sáez.

  ResponElimina
 2. Hola José Luis, he entrado en uno de tus blogs i la verdad es que me parece muy interesante, voy a dedicarme a hacer lectura de tus aportaciones porque estoy segura que aprenderé sin duda.
  Muchas gracias y hasta pronto!
  Maria Marmi

  ResponElimina